viernes, 4 de diciembre de 2015

Recomanacions per als esquiadors de muntanya en pistes d'alpí

FGC i la FEEC estableixen recomanacions per a conscienciar els esquiadors de muntanya i reduir perills.

Cada vegada són més els esquiadors de muntanya que gaudeixen de les pistes de les estacions d’esquí, i per aquest motiu la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el grup de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han establert unes recomanacions amb l’objectiu de donar unes pautes de conducta i de convivència bàsiques, buscant alhora una conscienciació de l’esquiador de muntanya usuari de les estacions d’esquí i una reducció dels possibles perills i conflictes.

S’ha detectat un canvi d’hàbits socials que fa que cada vegada hi hagi més practicants d’esquí de muntanya i més famílies a les estacions. Molts d’aquests practicants troben les estacions de muntanya un lloc segur, amb moltes referències d’orientació i llocs d’avituallament i aixopluc. D’altra banda, els qui competeixen en aquesta modalitat esportiva, troben en les estacions d’esquí llocs ideals per als seus entrenaments. És per aquest motiu que es necessiten certes pautes de comportament i ús per a garantir la seguretat a tothom i el poder guadir de la neu i la muntanya. Aquí podeu consultar les recomanacions establertes per las esquiadors de muntanya.

Pautes de conducta i hàbits a promoure entre les persones que practiquin l'esquí de muntanya a les estacions d'esquí catalanes.

Article 1-

Durant l'horari d'obertura al públic
1. Cal utilitzar el costat de la pista i pujar en fila d’un, vigilant sempre els esquiadors que baixen. Quan sigui possible circular per darrera de la línia de canons o de les balises de delimitació de la pista.

2. Evitar les pistes més estretes en dies i hores de màxima afluència d'usuaris a les pistes.

3. No aturar-se ni travessar les pistes en llocs amb poca visibilitat (com canvis de rasant, cruïlles de dos pistes i revolts sense visibilitat, entre d'altres). En cas d’aturar-se, fer-ho fora de la pista (darrera de la línia de canons o de les balises de delimitació)

4. Cal mantenir-se a una distància determinada de les zones de sortida i arribada de remuntadors, per garantir la seguretat pròpia i la de tercers.

5. Cal seguir els consell per a les activitats i normes de seguretat en muntanya hivernal publicades en la web de la FEEC.

6. No portar animals de companyia, lligats o sense lligar, durant la pràctica de l'esquí de muntanya a les pistes d'esquí.

7. Cal consultar, prèvia a l’activitat, les indicacions relatives als punts d’accés marcats per l’estació i les característiques de la mateixa, així com les previsions meteorològiques: Consultar la meteorologia i l'escala de perills d'allaus de la zona. Consultar les banderes de perill d'allau de l'estació. Cal consultar el Servei de Pistes sobre les pistes tancades i les àrees on es realitzen desencadenaments preventius d'allaus de l'estació. Si es realitzaran en les properes hores i a quines zones. Cal informar-se a la web de la FEEC, a on es remetrà la informació facilitada per FGC, de les zones on habitualment s’efectuen treballs en cabrestant i també dels punts recomanats de sortida per cada estació.

8. Cal ser vigilants i prudents al fet que es poden realitzar desencadenaments preventius d’allaus durant les 24 hores del dia.

9. Evitar pistes tancades durant el període d'explotació de les estacions si el motiu del tancament pot afectar la pròpia seguretat o la de tercers.

10. A la baixada cal seguir les normes de la FIS (Federació Internacional d’Esquí)

Article 2 –

Fora de l’horari de l’obertura al públic
A més de les recomanacions de l’article 1, s’aplicaran les següents :

1. Cal baixar sempre pel lateral de la pista i amb velocitat reduïda per no malmetre el treball dels maquinistes.

2. Cal evitar de transitar per pistes on hi ha màquines trepitjaneu, sobretot si estan utilitzant el cabrestant, atesa l'extrema perillositat del cable.

3. Cal portar sempre un frontal encès amb bona capacitat d'il·luminació i utilitzar accessoris reflectants.

4. Cal estacionar els vehicles als espais destinats a aquest efecte.

Article 3

El practicant d’esquí de muntanya que s’introdueix en una estació d’esquí és el responsable de la seva pròpia seguretat i està obligat a respectar les normes establertes en aquest annex.

Foto: Uns esquiadors de muntanya pugen foquejant pels laterals d'una pista d'alpí a Masella Autor/a: Diari de la neu